Andere typen diabetes

Gevolgen van CFRD

Mensen met CFRD krijgen soms ook andere aandoeningen. Bijvoorbeeld klachten aan de ogen en nieren, of meer longproblemen. Hoe komt dit, en wat kan helpen? 

In het kort   

  • CFRD kan bloedvaatjes en zenuwen beschadigen in je lichaam.
  • Je kunt hierdoor problemen krijgen met bijvoorbeeld je ogen en je nieren.
  • De lichamelijke aandoeningen door diabetes heten complicaties. Je krijgt daarom bij CFRD elk jaar een controle.
  • Mensen met CFRD hebben vaak meer problemen met de longen.
  • De problemen zijn kleiner als de bloedsuiker zo normaal mogelijk is. Ook de kans op problemen is kleiner. 

Andere aandoeningen bij CFRD 

Mensen met CFRD hebben vaak al verschillende lichamelijke problemen door de taaislijmziekte. Door diabetes kun je ook andere aandoeningen krijgen. We noemen dit complicaties van diabetes. De kleine bloedvaten kunnen schade krijgen door diabetes. Dit zijn vooral bloedvaatjes in de ogen en nieren. Daarnaast kunnen de zenuwen beschadigd raken. Zenuwen zijn belangrijk voor organen. Ze besturen de organen zodat ze goed werken. Bij andere soorten diabetes raken vaak ook de grote bloedvaten beschadigd. Dit zorgt voor hartklachten. Schade aan grote bloedvaten komt bij mensen met CFRD juist minder vaak voor. 

Controle bij de arts 

Heb je CFRD? Je krijgt dan elk jaar een uitgebreid onderzoek. Dit gebeurt in het behandelcentrum voor taaislijmziekte. Je bloed en urine worden gecontroleerd op stofjes die iets zeggen over complicaties van diabetes. Ook je ogen worden regelmatig gecontroleerd. Dit gebeurt meestal iets minder vaak. Heb je klachten van zenuwen, zoals pijn of tintelingen in je armen of benen? Je krijgt dan onderzoek door een neuroloog. Dit is een arts die alles weet van zenuwen in het lichaam. 

CFRD en longen 

Longen zijn kwetsbaar bij mensen met cystic fibrosis (CF). Dit heeft te maken met verstopping door taai slijm in de longen. De longen werken hierdoor minder goed. Heeft iemand met CF diabetes, dus CFRD? De longen hebben het dan extra moeilijk. Vooral als de bloedglucose vaak te hoog is. Diabetes maakt je lichaam ook gevoeliger voor infecties. Je hebt hierdoor eerder een longinfectie. Verder reageren de longen op je voeding en gewicht.  

Bloedglucose zo normaal mogelijk 

Het is belangrijk dat diabetes bij CF snel wordt ontdekt. Je houdt dan de bloedglucose snel zo normaal mogelijk. Dit is goed voor je lichaam. Er komen dan minder problemen, en je hebt minder klachten aan je longen. Heb je al complicaties door CFRD? Het helpt om genoeg te bewegen. De complicaties gaan hierdoor niet weg. Maar ze worden minder snel erger. En je hebt er vaak minder last van.  

Behandeling CF helpt ook tegen complicaties van diabetes 

Het is goed om te letten op de behandeling van de taaislijmziekte. Dus je speciale dieet en andere medicijnen of enzymen die je gebruikt bij het eten. Hoe beter je lichamelijke conditie, hoe minder kans op problemen bij CFRD.  

Niet altijd te voorkomen 

Daarnaast hebben andere dingen waarschijnlijk invloed op complicaties bij CFRD. Artsen onderzoeken dit nog. Ze kijken bijvoorbeeld naar de invloed van je darmflora, de goede bacteriën in je darmen. De kans op complicaties heeft ook te maken met je genen, dus erfelijkheid. Je kunt dus wel de kans kleiner maken dat je complicaties krijgt. Maar je kunt ze niet altijd voorkomen. Het hangt ook af van hoe je lichaam toevallig in elkaar zit. 

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2023