Andere typen diabetes

De behandeling van CFRD

Je geeft jezelf altijd insuline bij CFRD. Insuline is nodig voor een normale bloedsuiker. Bewegen helpt ook, want het is goed voor de bloedsuiker en voor je longen.

In het kort   

  • Je lichaam maakt niet meer genoeg insuline bij CFRD. Insuline is een hormoon.
  • Is er te weinig insuline in je lichaam? Dan wordt je bloedsuiker te hoog.
  • Bij CFRD geef je jezelf elke dag insuline.
  • Pillen voor de bloedsuiker zijn minder geschikt voor mensen met CFRD. De bijwerkingen zijn gevaarlijk als je taaislijmziekte hebt. 

Te weinig eigen insuline 

Bij CFRD maakt je lichaam te weinig insuline. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed. Je bloedglucosewaarde is te hoog. Mensen met CFRD moeten altijd worden behandeld met insuline. Je geeft jezelf insuline met een insulinepen of een insulinepomp. > Meer over de behandeling met insuline bij diabetes

Speciaal dieet 

Je eet bij taaislijmziekte vaak ook volgens een speciaal dieet. Dit is een voedingspatroon met veel energie en voedingsstoffen zoals eiwitten. Dit is nodig om een gezond gewicht te houden. Krijg je de diagnose CFRD? Je houdt dan hetzelfde dieet. Je hoeft dus niet anders te gaan eten. Het is wel belangrijk om koolhydraten te leren tellen. Je weet dan hoeveel insuline nodig is. Koolhydraten bestaan uit suikers en zetmeel. Ze zitten in bijna alles wat je eet en drinkt. 

Bewegen helpt 

Bewegen is goed als je CFRD hebt. Je bloedsuiker blijft dan beter in evenwicht. Dit komt omdat het lichaam beter reageert op insuline door beweging. De glucose gaat dan makkelijker uit je bloed naar de cellen van je lichaam. Je hebt hierdoor energie, want glucose is de brandstof voor het lichaam. Bewegen is ook goed voor je longen. Ze werken dan beter. > Bekijk meer over hoe je gezond beweegt bij diabetes  

Geen pillen tegen hoge bloedsuiker 

Je gebruikt bij CFRD dus insuline. Er bestaan ook pillen die de bloedsuiker verlagen. Veel mensen met diabetes type 2 gebruiken deze pillen. Maar ze zijn niet geschikt voor mensen met CFRD. Dit komt vooral door de bijwerkingen van deze pillen. Je verliest vaak gewicht en krijgt last van je maag en darmen. Soms moet ook de lever extra werken. Dat is allemaal niet goed of zelfs gevaarlijk als je taaislijmziekte hebt.  

In de toekomst misschien toch ook pillen 

Artsen onderzoeken of sommige mensen met CFRD toch ook pillen kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld het medicijn metformine. Dit is misschien nodig omdat mensen met CFRD steeds ouder worden dan vroeger. Ze hebben ook wat vaker overgewicht. Je bent dan minder gevoelig voor insuline. Dit heet insulineresistentie. De pillen bij diabetes type 2 maken het lichaam gevoeliger voor insuline. Er zijn ook nieuwe behandelingen voor taaislijmziekte. Deze hebben misschien ook invloed op CFRD. Onderzoekers kijken hier goed naar. 

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 mei 2023

Lees meer over Over CFRD

Volgend artikel