woensdag, juli 30, 2014
   
Text Size
12
May
2006

Nieuw verband voor open wonden

Chronische open wonden veroorzaken in zes van de tien gevallen veel pijn bij de betreffende patiënt. Gebleken is dat dit soort wonden vooral voorkomt bij oudere patiënten als gevolg van doorliggen of bij mensen met diabetes. Om het leed te verzachten heeft een Deense fabrikant in medische hulpmiddelen een verband ontwikkeld dat voorzien is van een pijstiller: Biatain-Ibu. Volgens de fabrikant is dit het eerste verband dat zowel de wondpijn vermindert als de wondgenezing bevordert.

Het verband zal vanaf begin april op doktersrecept verkrijgbaar zijn en moet vooral verlichting bieden voor patiënten met chronische open wonden. Prof. Dr. H. Neumann, dermatoloog in Rotterdam, verwacht dat het toepassen van dit verband inderdaad de genezing zal bevorderen. Hij geeft wel aan dat het verband niet helemaal nieuw is aangezien er al verband bestond met jodium. Toch is het in die zin nieuw dat met Biatain-Ibu de wereld van verbandmiddelen en geneesmiddelen bij elkaar gebracht is. 'En dat werd tijd',  aldus Neumann.

Naast het bieden van verlichting is een ander voordeel dat het verband het gebruik van pijnstillers tegengaat. De meeste mensen met open wonden slikken logischerwijs deze middelen maar hiermee wordt het hele lichaam beïnvloedt. Het verband heeft echter uitsluitend ter plaatse effect waardoor bijwerkingen van pijnstillers zoals sufheid en hoofdpijn worden tegengegaan.

De pijnstiller, ibuprofen, is in het verband aangebracht in combinatie met een absorberend schuim. De pijnstiller is gelijkmatig over het schuim verdeeld en komt in kleine hoeveelheden vrij in het wondbed wanneer het in contact komt met het wondvocht. De dosering van ibuprofen in het wondverband van 10 bij 10 cm is gelijk aan een kwart van een tablet van 200 mg. Onderzoek geeft aan dat het pijnstillende effect van het verband al na enkele uren merkbaar is; het effect zou bovendien tot wel zeven dagen kunnen aanhouden.

© Double Check, Marieke van der Vaart

 

AddThis Social Bookmark Button

ZOEKEN OP DEZE SITE

McAfee SECURE-sites bieden bescherming tegen identiteitsdiefstal, creditcardfraude, spyware, spam, virussen en online oplichting