dinsdag, juli 29, 2014
   
Text Size
25
Nov
2006

Hyperglycemie

Hyperglycemie is een te hoge bloedglucosespiegel die gepaard gaat met klachten. Het lichaam bevat op dat moment niet genoeg insuline, of de insuline werkt onvoldoende.  Omdat een dergelijke ontregeling soms gepaard kan gaan met klachten, is het belangrijk om hyperglycemie tijdig te herkennen en te behandelen.

Symptomen van hyperglycemie zijn o.a.:

1. Veel dorst

2. Vaak plassen

3. Vermoeidheid

4. Slecht of wazig zien

5. Gewichtsverlies

6. Misselijkheid en soms overgeven

7. Infecties, of langzame genezing daarvan

 

Niet altijd zal een periode van hyperglycemie even duidelijk of gemakkelijk te herkennen zijn. Bovenstaande symptomen hoeven namelijk niet altijd op te treden. Een langdurig verhoogde bloedglucosespiegel zal de kans op complicaties op de lange termijn vergroten. Wanneer de bloedglucose extreem hoog is (hoger dan 15 mmol/l), dient een patiënt met de arts of diabetesverpleegkundige te bespreken of het nodig is om het bloed of de urine op ketonen te testen. De aanwezigheid van ketonen wijst op verzuring van het bloed, en een dreigende ernstige ontregeling.

 

Waardoor kan hyperglycemie worden veroorzaakt?

1. Onvoldoende dosering van de medicatie (insuline of orale tabletten)

2. Te veel gegeten (koolhydraten)

3. Te weinig lichaamsbeweging

4. Anders ziektes

5. Stress

 

Hyperglycemie kan behandeld worden door een aantal maatregelen te nemen: 

1. Meer sporten of meer inspanning (dat mag alleen als er geen sprake is van aanwezigheid van ketonen in het bloed of de urine)

2. Aanpassen van eetgewoontes of dieet

3. Aanpassen van (de dosis van) gebruikte medicatie (insuline of tabletten)

 

Heeft iemand regelmatig last van hyperglycemieën, dan moet dat besproken worden met de diabetesverpleegkundige of specialist. Samen met hen moet gekeken worden of het verstandig is om voedingspatroon of medicatie / insulineschema te veranderen.

 

Voorkomen is beter dan blussen, is een bekend gezegde. Dat geldt ook voor hyperglycemie. Het is verstandig om rekening te houden met de volgende zaken om uw bloedglucose in balans te houden:

1. Volg uw vaste eetpatroon

2. Zorg voor voldoende beweging en / of sport

3. Wijk niet zonder meer af van het insulineschema

4. Controleer regelmatig de bloedglucose

 

 

AddThis Social Bookmark Button

ZOEKEN OP DEZE SITE

McAfee SECURE-sites bieden bescherming tegen identiteitsdiefstal, creditcardfraude, spyware, spam, virussen en online oplichting